Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Φρένο στους «χρυσοθήρες» της Μεσογείου

Φρένο στους «χρυσοθήρες» της Μεσογείου
Συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών για την προστασία της από τις θαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου


Από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης μέχρι σήμερα, η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρήση ορυκτών καυσίμων.






Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως ζημιογόνα, τόσο για το φυσικό περιβάλλον, όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο.






«Και εδώ μοιραία μπαίνει το ερώτημα: για πόσο ακόμα θα επιμένουμε σε τεχνολογίες με χαμηλή αποδοτικότητα και σημαντική επιβάρυνση για το περιβάλλον και εμάς τους ίδιους, την ίδια ώρα που η νέα εποχή υπόσχεται πιο αποδοτικές, καθαρές, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές λύσεις που βασίζονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»;






Όπως επισημαίνει η οργάνωση, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι φωνές που υποστηρίζουν την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μεσογείου ως τη μαγική λύση ή τη χρυσή ευκαιρία που θα δώσει διέξοδο, ολοένα και πληθαίνουν.






«Τα σχέδια όμως που προωθούνται, ως απέλπιδες προσπάθειες αναζωογόνησης των οικονομιών, στηρίζονται σε μια πρώτη ύλη με ημερομηνία λήξης, καθώς και σε πρακτικές που απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον και υπονομεύουν το μέλλον των μεσογειακών λαών».






«Με το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων να βρίσκεται αυτές τις ημέρες υπό διαβούλευση, μπαίνει επισήμως πλέον και η Ελλάδα στο παιχνίδι της εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μεσογείου», τονίζει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.






«Ήρθε πλέον η στιγμή ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία, να επιλέξουμε: θα συνεχίσουμε να βασίζουμε τη ζωή μας σε ένα αυτοκαταστροφικό και αδιέξοδο ενεργειακό μοντέλο ή θα αποφασίσουμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, υποστηρίζοντας βιώσιμες ενεργειακές λύσεις»;






Η οργάνωση απευθύνει έκκληση για μαζική συμμετοχή των πολιτών στη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών για την προστασία της Ελλάδας και της Μεσογείου από τις θαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.






Όλες οι υπογραφές θα συμπεριληφθούν στην επίσημη λίστα που θα συνοδεύει το κείμενο του ψηφίσματος, το οποίο και θα κατατεθεί σε Εθνικές Κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και UNEP/MAP.



Δεν υπάρχουν σχόλια: