Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πλούσιο πρωινό ίσον πιο «πλούσιο» στομάχι

Πλούσιο πρωινό ίσον πιο «πλούσιο» στομάχι
Καταρρίπτεται ο μύθος ότι το πρωινό δεν «πιάνεται»


Μύθο αποτελεί η πεποίθηση ότι ένα πλούσιο πρωινό σημαίνει κατανάλωση λιγότερων θερμίδων αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε πολύ το πρωί, τρώνε εξίσου πολύ το μεσημέρι και το βράδυ, με αποτέλεσμα τελικά να παχαίνουν.






Οι ερευνητές πανεπιστημίου του Μονάχου, μελέτησαν περίπου 400 άτομα επί ένα δεκαπενθήμερο.


Οι εθελοντές κρατούσαν αναλυτικό ημερολόγιο σχετικά με το τι έτρωγαν, ποιες ώρες και πόσο ζύγιζαν. Άλλοι από αυτούς έτρωγαν πλούσιο πρωινό, άλλοι ελαφρύ και άλλοι καθόλου.






Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν πλούσιο πρωινό, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 400 θερμίδες περισσότερες από όσους έτρωγαν μικρό πρωινό, κατανάλωναν συνολικά περίπου 400 θερμίδες περισσότερες μέσα στην μέρα.






Οι γερμανοί ερευνητές, έτσι, συστήνουν στους ανθρώπους να μειώσουν τις θερμίδες του πρωινού τους, αν θέλουν να χάσουν βάρος χωρίς ωστόσο να ξεχνούν ότι η κατανάλωση πρωινού αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Άλλες έρευνες έχουν συσχετίσει ένα πλούσιο πρωινό με απώλεια βάρους, αν και η νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει αυτή την πεποίθηση.






Εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Ένωσης επέμεινε πάντως ότι οι άνθρωποι που τρώνε κανονικό πρωινό, έχουν πιο ισορροπημένη διατροφή σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου το πρωί, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι, επίσης χάνουν βάρος πιο εύκολα και έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις.






Η παράλειψη τελείως του πρωινού συχνά οδηγεί στην κακή συνήθεια, αργότερα μέχρι το μεσημέρι, της κατανάλωσης πρόχειρου ή γρήγορου φαγητού, που είναι πιο ανθυγιεινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: