Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Συναγερμός από κρούσμα αφθώδους πυρετού σε αγριογούρουνο

Συναγερμός από κρούσμα αφθώδους πυρετού σε αγριογούρουνο
Μαζικοί έλεγχοι στις περιφέρειες της Βουλγαρίας


Περιοριστικά μέτρα για τη μετακίνηση και την αγοραπωλησία ζωντανών ζώων και νωπού κρέατος έχουν υποβληθεί στις περιφέρειες του Μπουργκάς, του Γιάμπολ και του Χάσκοβο στη Βουλγαρία μετά τον εντοπισμό αφθώδους πυρετού σε αγριογούρουνο, ανήγγειλε το απόγευμα ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Μιροσλάφ Ναϊντένοφ. Ο ίδιος έδωσε συγχαρητήρια στους βούλγαρους κτηνιάτρους επειδή κατάφεραν να απομονώσουν τον παθογόνο μικροοργανισμό της νόσου σε άγριο ζώο για πρώτη φορά στην Ευρώπη τα τελευταία τριάντα χρόνια, όπως είπε.






Ο φορέας της αρρώστιας ήρθε στη Βουλγαρία πιθανώς από την Τουρκία, όπου υπάρχουν πολυάριθμες εστίες αφθώδη πυρετού. Στις τρεις περιφέρειες της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας από σήμερα ξεκίνησαν μαζικοί έλεγχοι των κατοικίδιων γουρουνιών και άλλων ζώων για τυχόν μόλυνση τους με τον ιό της άκρως επικίνδυνης για τα ζώα, αλλά ακίνδυνης για τον ανθρώπινο οργανισμό, αρρώστιας. Κρούσμα της νόσου σημειώνεται στη Βουλγαρία για πρώτη φορά τα τελευταία δώδεκα χρόνια.






Οι βούλγαροι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν για τυχόν κατανάλωση μολυσμένων με διοξίνη κρέατος επειδή οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών της Βουλγαρίας στο εμπορικό δίκτυο έδειξαν, ότι δεν υπάρχει εισαγωγή παρόμοιων προϊόντων στη χώρα από τη Γερμανία, όπου έχουν διαπιστωθεί, περιπτώσεις χρήσης μολυσμένων με διοξίνη ζωοτροφών.





Δεν υπάρχουν σχόλια: