Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Βρέθηκε ουίσκυ του 19ου αιώνα

Ουίσκι 115 ετών εκτιμούν ότι ανακάλυψαν ερευνητές στην Ανταρκτική, κάτω από την καλύβα του εξερευνητή Έρνεστ Σάκλετον, ο οποίος... το 1907 επιχείρησε, ανεπιτυχώς, με την ομάδα του να κατακτήσει το Νότιο Πόλο.
Τα έντεκα μπουκάλια ουίσκι Mackinlays, που χρονολογούνται από το 1896 – 1897, βρέθηκαν το 2010, τέλεια διατηρημένα, σε ένα κιβώτιο και καθώς η θερμοκρασία στο σημείο που “κρύβονταν” δεν ξεπερνούσε τους -30 βαθμούς Κελσίου, αν τα κουνούσε κανείς, μπορούσε να ακούσει τον ήχο του ουίσκι μέσα στο μπουκάλι. Επειδή πάντως θεωρήθηκε, ότι το περιεχόμενο δεν μπορεί να επιστρέψει στη Σκοτία με εμπορική πτήση, τα μπουκάλια "ταξίδεψαν" με ιδιωτικό τζετ.


Εκεί, σε αποστακτήριο της Σκοτίας το ουίσκι θα μελετηθεί και θα δοκιμαστεί σε εργαστήριο επί έξι εβδομάδες, πριν επιστραφεί στην καλύβα του Σάκλετον, στο Κέιπ Ρόιντς του Ρος Άιλαντ.


Ο Σάκλετον και η ομάδα του έφτασαν πολύ κοντά στον στόχο τους να κατακτήσουν το Νότιο Πόλο, αλλά 160 χιλιόμετρα πριν φτάσουν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αποστολή τους, γιατί είχαν ξεμείνει από προμήθειες

Δεν υπάρχουν σχόλια: