Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Έξυπνα διατροφικά tips για να μην καταστραφείς στο ρεβεγιόν!

Αύριο βράδυ είναι το μεγάλο ρεβεγιόν. Θα ντυθείς, θα γίνεις κούκλα φυσικά, θα διασκεδάσεις, θα γελάσεις, θα φας και θα πιεις. Θα φας πολύ. Θα πιεις πολύ. Κάθε χρόνο τα ίδια...


Κάθε χρόνο παρασύρεσαι και τελικά ξυπνάς την πρώτη μέρα του χρόνου με ένα κεφάλι καζάνι και σκασμένη από το φαγητό. Πονοκέφαλος, δυσπεψία και μια γενική αδιαθεσία.... όλη μέρα!
Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου δίνει έξυπνες συμβουλές για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ρεβεγιόν ώστε και η επόμενη μέρα να είναι όμορφη.
"Οι γιορτινές μέρες είναι ευχάριστες, ωστόσο εάν αφεθούμε σε όλες τις απολαύσεις (φαγητό, αλκοόλ, συνεχόμενα ξενύχτια), το πιθανότερο είναι όχι μόνο να κουραστούμε αλλά και να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας (π.χ. δυσπεψία από τα γιορτινά εδέσματα, πονοκέφαλος από το αλκοόλ, κόπωση από το συνεχόμενο ξενύχτι)" εξηγεί η κα. Καπώλη.
Πριν το ρεβεγιόν
*Μην μένεις νηστική όλη μέρα. Όλες το κάνουμε και είναι τόσο λάθος. Προκειμένου να απολαύσεις όλες τις λιχουδιές του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν, όλη μέρα δεν τρως τίποτα. Και τελικά αυτό που καταφέρνεις είναι και να ταλαιπωρείς τον οργανισμό σου και να καταναλώσεις με βουλιμία ό,τι σου σερβίρουν το βράδυ του ρεβεγιόν. Λάθος!
*Ένας σημαντικός παράγοντας που σου χαλάει τη διάθεση την επομένη ενός πρωτοχρονιάτικου πάρτι είναι σίγουρα η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οπότε, φρόντισε να μην το παρακάνεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος και το ξέρεις. Το αλκοόλ είναι επικίνδυνο για την υγεία.


Αν πάντως το κέφι σου εξαρτάται εξ ολοκλήρου από αυτό, δύο με τρία ποτηράκια φτάνουν. Οι υπερβολές θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.


Παρόλα αυτά ένα έξυπνο τρικ για να προετοιμάσεις το στομάχι σου είναι το εξής : "Για να αποφύγουν τη μέθη, οι Ρωμαίοι έπιναν ένα μικρό ποτήρι ελαιόλαδο πριν το ποτό. Εσείς αρκεστείτε σε μικρότερη ποσότητα. Πιείτε μια κ.σ. λάδι, μία ώρα προτού καταναλώσετε αλκοόλ. Παρόμοια δράση έχουν, επίσης, ένα ποτήρι γάλα ή μισή σοκολάτα" επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.
Στο ρεβεγιόν
Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου δίνει μικρά μυστικά για να απολαύσεις ό,τι θέλεις χωρίς φόβο:
*Δοκίμασε από όλα τα πιάτα. Κατανάλωσε το κρέας, φροντίζοντας να αφαιρείς την πέτσα και το ορατό λίπος.
*Εάν υπάρχει αυτή η επιλογή, βάλε περισσότερο λευκό κρέας όπως π.χ.κοτόπουλο, γαλοπούλα, που έχει λιγότερο λίπος συγκριτικά με το κόκκινο.
*Σε όλα τα ρεβεγιόν υπάρχουν πεντανόστιμες σαλάτες σε απίστευτες ποικιλίες. Καλό είναι λοιπόν να μην λείψει από το πιάτο σου. Η σαλάτα λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, θα περιορίσει την απορρόφηση του λίπους.
* Φυσικά μετά από ένα απολαυστικό γεύμα, θέλεις ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό. Προτίμησε τα μελομακάρονα! Είναι πιο εύπεπτα από τους κουραμπιέδες.
* Και φυσικά σε όλη τη διάρκεια, απολαμβάνεις το ποτό σου. Φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό παράλληλα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνουμε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ.
*Η γιορτή της Πρωτοχρονιάς επιβάλει καλό κρασί ή σαμπάνια. Το ίδιο κάνουν και οι ειδικοί της διατροφής. Προτίμησε το κρασί από την μπίρα, η οποία μπορεί να σε «φουσκώσει». Τέλος, καλό είναι να αποφεύγεις όλα εκείνα τα ποτά που συνδυάζουν αναψυκτικό με αλκοόλ. Το αναψυκτικό κάνει πιο έντονη την επίδραση του αλκοόλ.
Μετά το γεύμα
Πρώτη μέρα του νέου χρόνου και φυσικά δεν θα πας στο κρεβάτι σου πριν βγει ο ήλιος. Τόσο το καλύτερο για το στομάχι σου. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη συστήνει να μην πέσεις για ύπνο πριν περάσουν 3 ώρες από τη στιγμή που έφαγες. Αλλά δεν νομίζω ότι το είχες και σκοπό...
*Καλό το gourmet φαγητό και το ποτό, όμως δεν θα διασκεδάσεις καθισμένη στον καναπέ, έτσι δεν είναι. Θα χορέψεις, θα παίξεις, όλο και κάτι θα κάνεις...
*Αν νιώσεις αμέσως το φαγητό βαρύ στο στομάχι σου, δοκίμασε να πιεις μια σόδα ή κάποιο αφέψημα (π.χ. μέντα, δενδρολίβανο, χαμομήλι). Θα νιώσεις γρήγορα καλύτερα για να συνεχίσεις το πάρτι!
*Αν παρά τις συμβουλές το παράκανες με το αλκοόλ, μπορείς να συνέλθεις πίνοντας ένα αφέψημα από γαρίφαλο.
"Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τόσο το φαγητό όσο και το αλκοόλ μπορούμε να τα απολαύσουμε και να αποφύγουμε τις δυσάρεστες ενοχλήσεις αν έχουμε κατά νου "Ναι στην κατανάλωση, όχι στην υπερκατανάλωση"! επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: