Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για δύο χρόνια, θα μπορούν να... συνυπογράφουν σε επίπεδο επιχείρησης, εργοδότες και εργαζόμενοι, με την επίκληση «ειδικών λόγων». Αυτό προβλέπεται στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου της υπουργού Εργασίας κυρίας Λούκας Κατσέλη, το οποίο έλαβε σήμερα την τελική έγκριση από την τρόικα, και προβλέπει την υπογραφή ανά επιχείρηση «συμβάσεων ειδικών συνθηκών», οι οποίες θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο και θα ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες από την Βουλή ώστε να τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος...














Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο καθεστώς των συμβάσεων θα προβλέπει τα εξής:










1. Οι συμβάσεις ειδικών συνθηκών, θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, ενώ οι μειώσεις των αμοιβών θα συναποφασίζονται μεταξύ του σωματείου και της επιχείρησης με μόνο περιορισμό να μην είναι μικρότερες από τα κατώτατα όρια της σύμβασης της ΓΣΕΕ. Δηλαδή 740 ευρώ.










2. Οι επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που αποφασίζεται από τον υπουργό Εργασίας δεν θα ισχύει για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχουν συνυπογράψει σύμβαση ειδικών συνθηκών.










3. Ισχύουν για ένα συν ένα έτη και ακολούθως θα προβλέπεται η διαδικασία μέσω της οποίας θα επανέρχονται οι αμοιβές στον προηγούμενο καθεστώς.










4. Στη σύμβαση θα υπάρχει αιτιολογημένη έκθεση που δικαιολογεί την ανάγκη κατάρτισης της σύμβασης, που θα υποβάλλεται στο Συμβούλιο Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας.










5. Δικαίωμα υπογραφής σύμβασης ειδικών συνθηκών έχουν και οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, ενώ εφόσον δεν υπάρχει εργοστασιακό σωματείο θα υπογράφεται από το κλαδικό σωματείο ή από την Ομοσπονδία.










6. Η επιχείρηση κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης δεν θα μειώνει το προσωπικό, ενώ εφόσον απολύσει θα πρέπει να καταβάλει την αποζημίωση με βάση τις αποδοχές που ίσχυαν προ της ισχύος της σύμβασης.







Δεν υπάρχουν σχόλια: