Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Μούδιασε και το Υπουργικό με τις βίαιες ανατροπές

"Μουδιασμένο" το υπουργικό συμβούλιο υποδέχθηκε το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις στην πολύωρη συνεδρίαση του και τελικώς... συμφώνησε ομόφωνα ότι θα πρέπει να περάσουν ως αναγκαίο κακό.


Η παραίνεση ήταν να βγεί προς τα έξω ότι δεν υπάρχουν απολύσεις και αυτό ήταν το καλλίτερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση, καθώς οι απαιτήσεις της τρόίκας ήταν εξαιρετικά ποιο δυσμενείς, όπως για παράδειγμα κατάργηση συνολικά των κλαδικών συμβάσεων


Ο έμπειρος πολιτικά υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι πρέπει να αναδείξουμε ότι το δίλλημα που είχαμε ήταν κατά πρώτον ή απολύσεις η περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και μάλιστα για τους υψηλόμισθους. Το δεύτερο δίλλημμα ήταν ένα θέλουμε να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα οργανισμών κοινής ωφέλειας με εξορθολογισμό, ή να τις πουλήσουμε όπως πρότεινε η τρόϊκα. Λογική με την οποία συμφώνησε και ο Πρωθυπουργός


Οι κκ Διαμαντοπούλου και Λοβέρδος ανέφεραν ότι στην εξίσωση πέντε φεύγουν από το δημόσιο, ένας προσλαμβάνεται θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παιδεία την υγεία και τους ενστόλους.


Ο κ. Παπανδρέου στην δευτερολογία του,πρσπάθησε να αναδείξει θετικές πλευρές της λαίλαπας των αλλαγών στις εργασιακών σχέσεων, αναφέροντας ότι ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, θα πρέπει να αναβαθμιστεί η επιθεώρηση εργασίας και πάντως συνιστά πρόκληση για τα συνδικάτα να τοποθετηθούν σχετικά με τις νέες μορφές εργασίας, ώστε να σωθούν θέσεις εργασίας. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο δίκτυο προστασίας που δημιουργείται , όπως το σύστημα πρόνοιας, η προστασία των ανέργων επιμόρφωση και κατάρτιση κλπ


Παράλληλα χαρακτήρισε ώς καθοριστικά νομοσχέδια για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και την λειτουργία της οικονομίας, την ενίσχυση της αντιγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της χώρας, αυτά που συζητήθηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο και αφορούσαν τις διαρθωτικές αλλαγές στο δημόσιο, τις μισθοδοσίες των ΔΕΚΟ, τις φορολογικές αλλαγές, αλλά και τον αναπτυξιακό νόμο.


Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το θέμα της οικονομίας μας συνδέεται άμεσα με το επίπεδο διαφάνειας της χώρας και “παρά τα όσα κάνουμε συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια χωρίς χαλάρωση.”


O Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή ασυμβίβαστο πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, ενώ σύντομα θα φέρει εκλογικό νόμο που θα αλλάξει το τοπίο του πολιτικού συστήματος στην χώρα.


‘’Κλείδωσαν’’ οι αλλαγές, ‘’μαύρες’’ μέρες για τους εργαζόμενους


Το μπαλάκι στους κοινωνικούς εταίρους για τη διαχείριση του νέου εργασιακού μεσαίωνα πέταξε η υπουργός Εργασίας.


Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η κα Λούκα Κατσέλη κάλεσε εργοδότες και εργαζόμενους να διαπραγματευτούν μεταξύ τους για τους για τη σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης.


Ερωτηθείσα, τι θα γίνει στην περίπτωση που το οικείο συνδικάτο διαφωνήσει με την εφαρμογή της νέας σύμβασης, η αρμόδια υπουργός παρέπεμεψε στην ισχύ της κλαδικής.


Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι οι μισθοί, όπου θα υπερισχύσουν οι νέες συμβάσεις των κλαδικών, θα κατακρημνιστούν στα 740 ευρώ(δηλαδή το όριο της εθνικής συλλογικής σύμβασης.


Επίσης η κα. Κατσέλη απέφυγε να δεσμευτεί για την απαγόρευση απολύσεων σε όσες επιχειρήσεις θα εφαρμόσουν τη νέα σύμβαση.


Το νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί πριν από τις γιορτές.


Όλες οι ανατροπές στα εργασιακά κεκτημένα


1. Οι μισθοί μπορούν να αποκλίνουν από την κλαδική σύμβαση εργασίας μέχρι το όριο των 740 ευρώ, ανοίγοντας επί της ουσίας το δρόμο για ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία κ.α).


2 Λόγω του ειδικού τους χαρακτήρα, οι Επιχειρησιακές συμβάσεις δεν καλύπτονται από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ούτε εφαρμόζονται σε αυτές τυχόν επεκταθείσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.


3 Οι Επιχειρησιακές συμβάσεις αφορούν και επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, όπου αν δεν υπάρχει σωματείο, οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη ομοσπονδία .


4 Για τη σύναψη της επιχειρησιακής σύμβασης οι δυο πλευρές καταθέτουν κοινή αιτιολογημένη έκθεση στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ) που διατυπώνει απλή γνώμη, για τη σκοπιμότητά της.


5 Τα αποτελέσματα εφαρμογής των Επιχειρησιακών Συμβάσεων στους μισθούς, στην απασχόληση, στη παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα θα εξαρτηθούν από την ωριμότητα και την ενεργό συμμετοχή των συμβαλλομένων μερών. Η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων με πνεύμα καλόπιστου διαλόγου, αντικειμενικότητας στην πληροφόρηση και συμμετοχή στην ευθύνη αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων τους.






Εργασιακές σχέσεις ‘’λάστιχο’’


1 Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής όσων εργάζονται με μερική απασχόλησης, ώστε η αμοιβή τους, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής από τυχόν πρόσθετη εργασία, πέρα από αυτή που έχει συμφωνηθεί, να είναι ανάλογη με της αμοιβή του συγκρίσιμου εργαζόμενου (δηλαδή του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης σε ανάλογη θέση εργασίας), χωρίς προσαυξήσεις.


2 Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από 6 σε 9 μήνες.


3 Η μετατροπή σύμβασης εργασίας σε αορίστου αυξάνεται στους 36 μήνες από 18 μήνες που ισχύει σήμερα.


4 Καθιερώνεται δοκιμαστική περίοδος εργασίας (μαθητεία, διάρκειας 12 μηνών) χωρίς προειδοποίηση απόλυσης και δικαίωμα αποζημίωσης


5 Μειώνεται ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζόμενου από 12 έως 24 μήνες, σε ένα μήνα. Σε περίπτωση μη προειδοποίησης, τότε προβλέπεται αποζημίωση απόλυσης ενός μηνός.


Πως θα λύνονται οι διαφορές






1 Η προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών ή μονομερώς στις εξής περιπτώσεις:


α) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση , ή


β) από οποιοδήποτε μέρος μετά τη υποβολή της πρότασης μεσολάβησης, εφόσον και τα δύο μέρη προσήλθαν και συμμετείχαν στη διαδικασία μεσολάβησης.


2 Η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή/και βασικού μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.


3 Ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση του ΟΜΕΔ που μειώνεται σε επταμελής και το υπουργείο Εργασίας θα έχει ρόλο παρατηρητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: