Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ενας σαουδάραβας πρίγκιπας στην General Motors

O ΣΑΟΥ∆ΑΡΑΒΑΣ πρίγκιπας Alwaleed bin Talalεπένδυσε 500εκατ. δολάρια στην αµερικανική αυτοκινητοβιοµηχανία General Motors, της οποίας οι µετοχές άρχισαν να... διαπραγµατεύονται ξανά στη Wall Street την περασµένη εβδοµάδα. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της επενδυτικής εταιρείας Kingdom Holding, µέσω της οποίας έγινε η εξαγορά και στην οποία προεδρεύει ο Alwaleed, η επένδυση του σαουδάραβα πρίγκιπα εκπροσωπεί το 1% της αξίας της επιχείρησης.



Η απόφασή του στηρίχθηκε στην εµπορική δύναµη της επωνυµίας της General Motors, καθώς και στις προοπτικές ανάπτυξηςτης αυτοκινητοβιοµηχανίας στις αγορέςτης Κίνας και της Βραζιλίας.



Ο σαουδάραβας δισεκατοµµυριούχος Alwaleedbin Talal έχει επενδύσει µέσω της Kingdom Holding σε κάποιες από τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσµου σε διαφορετικούς κλάδους. Στιςεπενδύσεις του περιλαµβάνονται η Citibank, η News Corp. και η Disney.



Οι πωλήσεις µετοχώντηςGM που έγιναν την περασµένηεβδοµάδα, έφτασαν τα 15,6 δισ. δολάρια σηµειώνοντας τη µεγαλύτερη δηµόσια εγγραφή όλωντων εποχών.Για την General Motors η ηµέρα αυτή σήµανε την επιστροφή της σε χέρια ιδιωτών, αφούαπό το 2009 οι αµερικανοί φορολογούµενοι κατείχαν το 61% της εταιρείας, καθώς το δηµόσιο των ΗΠΑ αναγκάστηκενα τη σώσει από τη χρεοκοπία.



Τον τελευταίο ενάµιση χρόνο η GM γιανα γίνει ξανάβιώσιµηπεριέκοψε χιλιάδεςθέσεις εργασίας και υποχρεώσεις καταβολής τεράστιων ποσών σε συνταξιοδοτικά προγράµµατα, ενώ έκλεισεεργοστάσια που υπολειτουργούσαν.Περίπου 6 δισ. δολάρια από τα χρήµατα που συγκέντρωσε από τη δηµόσια εγγραφή, θα χρησιµοποιηθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων της εταιρείας που αφορούν συνταξιοδοτικά προγράµµατα εργαζοµένων της, σε µια προσπάθεια να λυθεί ένα σοβαρό πρόβληµα που βάρυνε ταοικονοµικάτης γιαχρόνια. Η εταιρεία ήταν υποχρεωµένη να καταβάλλει τεράστια ποσά για συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώµατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: