Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Μίνι κατάσκοποι στον στρατό

 Ένα μικρό μη-επανδρωμένο ελικόπτερο και ένα μικρό αεροπλάνο, ελληνικής κατασκευής και χαμηλού κόστους εντάσσονται στις δυνάμεις του Στρατού Ξηράς. Οι μίνι-κατάσκοποι θα συλλέγουν κρίσιμες πληροφορίες στο πεδίο της μάχης






Ένα ελικοπτεράκι και ένα αεροπλανάκι θα αποτελέσουν τους μίνι-κατάσκοπους στο πλαίσιο των σχεδίων του Γενικού Επιτελείου Στρατού.



Τα δύο κατασκοπευτικά αεροχήματα, ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, είναι πολύ φτηνά και συγχρόνως πολύ αποτελεσματικά. Το κόστος τους είναι τόσο χαμηλό, που όπως επισημαίνουν επιτελείς του ΓΕΣ στο News247 «ο διοικητής δεν θα νοιάζεται και αν χαθούν μερικές δεκάδες στο πεδίο της μάχης. Τη δουλειά τους θα την έχουν κάνει αφού ο διοικητής θα γνωρίζει άμεσα τις θέσεις του εχθρού».



Το 472 ΤΕΠΠ (Τάγμα Επιτήρησης Πληροφορικής), σε συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό του Στρατού Ξηράς που διαθέτει εμπειρία αερομοντελισμού, κατασκεύασε με υλικά εμπορίου το μικρό μη επανδρωμένο ελικόπτερο, με δυνατότητα παρακολούθησης εδαφικού χώρου από απόσταση, αναγνώρισης στόχων και συλλογής πληροφοριών.



Μη επανδρωμένο ελικόπτερο



Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έχουν ως εξής:



• Μέση ταχύτητα πτήσεως (με χρήση αυτομάτου πιλότου) 25-30 km ανά ώρα.



• Μέγιστη εμβέλεια συστήματος αυτομάτου πλοηγήσεως 15 km και αυτονομία καυσίμου για 90 λεπτά πτήσης.



• Δυνατότητα 2-3 ωρών αυτόνομης τροφοδοσίας του συνόλου του εξοπλισμού του ελικοπτέρου από συσσωρευτή πολυμερίου – λιθίου, με χρόνο επαναφόρτισης για ανάληψη νέας αποστολής περίπου 1,5 ώρα.



• Ύψος πτήσεως 3.000 πόδια μέγιστο και 1000 πόδια ελάχιστο.



Δυνατότητες συλλογής – διανομής πληροφοριών:



• Ανίχνευσης ανθρώπου σε απόσταση 300 μέτρων και οχήματος σε 900 μέτρα, με χρήση της θερμικής κάμερας που διαθέτει. Επιπλέον, με τη διαδικτυακή κάμερα ημέρας που φέρει, έχει τη δυνατότητα οπτικού zoom 12Χ και ψηφιακού 4Χ.



• Μετάδοση δεδομένων πτήσεως και πληροφοριακού υλικού στο σταθμό βάσης σε πραγματικό χρόνο.



• Ανίχνευσης καπνού και ΡΒΧΠ ουσιών με χρήση κατάλληλων αισθητήρων.



• Δυνατότητα χρησιμοποιήσεως του για ρήψη υλικού Α΄ βοηθειών.



Μη επανδρωμένο αεροπλάνο



Ελληνικό, φτηνό και αποτελεσματικό είναι και το νέο μη επανδρωμένο αεροπλανάκι του Στρατού Ξηράς.



Οι επιχειρησιακές δυνατότητές του επιτρέπουν τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο και τη μετάδοσή τους σε πραγματικό χρόνο, την αναγνώριση και την προσβολή στόχου και τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων.



Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι τα εξής:



- Βάρος : 2-10 kg



- Μήκος : 0,60-2 m



- Ανάπτυγμα πτερυγίων : 0,60- 4 m



- Αυτονομία : 20 λεπτά – 1 ώρα εφόσον είναι ηλεκτροκίνητο. Αν όμως διαθέτει μηχανή εσωτερικής καύσης έχει απεριόριστη αυτονομία.



- Εμβέλεια: 10-30 Km



- Ταχύτητα: 120 Km ανά ώρα εφόσον είναι ηλεκτροκίνητο και 160 km εφόσον διαθέτει μηχανή εσωτερικής καύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: