Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Μισός αιώνας Μοχάμεντ Άλι

Η πρώτη εμφάνιση του πυγμάχου που έγραψε τη δική του ιστορία

Μισός αιώνας Μοχάμεντ Άλι
Σήμερα ολοκληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη επίσημη επαγγελματική γροθιά του Κάσιους Κλέι. Κατά κόσμο: Μοχάμετ Άλι.



Το 1960 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης, ένας νεαρός μαύρος ονόματι Κάσιους Κλέι κερδίζει με ευκολία το χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία και αποφασίζει να γίνει επαγγελματίας.



Ο Κάσιους Κλέι, που λίγο αργότερα (1964) άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμετ Άλι ενστερνιζόμενος τον μουσουλμανισμό, ήταν μία πολύ σημαντική παγκόσμια φιγούρα. Είναι ο κορυφαίος πυγμάχος όλων των εποχών, ένας σόου μαν, αλλά και ένας άνθρωπος ο οποίος ενέπνευσε πολλούς με τις απόψεις του γύρω από κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά θέματα. Ενέπνευσε πολλούς αφροαμερικανούς και ήταν σαν τον Μάλκομ Χ του αθλητισμού.



Η μεγάλη του πολιτική κόντρα ξέσπασε το 1967 όταν αρνήθηκε να πολεμήσει στον πόλεμο Βιετνάμ και με τις απόψεις του διαμόρφωνε απόψεις στους νέους, κάτι που «τρομοκρατούσε» τα τότε κυβερνητικά στρώματα. Αυτές του οι πολιτικές πεποιθήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις του στέρησαν τον τίτλο του και προκάλεσαν την καταδίκη και φυλάκισή του, ενώ αρκετοί πρώην υποστηρικτές του τον χαρακτήρισαν προδότη και εγκληματία.



Λίγο μετά αποφυλακίστηκε, αφού δικαιώθηκε με την έφεση που έκανε, και από το 1970 έως το 1979 συνέχισε να είναι ο φόβος και ο τρόμος των ρινγκ, μέχρι που αποσύρθηκε το 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια: