Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Πατάτα: η ρίζα του καλού

Η αξία της δε «μετριέται» μόνο σε τηγανητή μορφή
Κανείς δεν αντιστέκεται στη νοστιμιά της, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η πατάτα έχει διπλάσιο κάλιο από τη μπανάνα, ενώ θεωρείται ότι καταπολεμά και τα εξανθήματα.

H πατάτα είναι μια από τις πιο θρεπτικές ρίζες, αφού περιέχει άμυλο, κάλιο (σε διπλάσια μάλιστα ποσότητα από την μπανάνα), ενώ είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, οργανικά οξέα και βιταμίνες B1, B2, B6 και C.
Πατάτα: η ρίζα του καλού
Από το κρυολόγημα μέχρι τους ρευματισμούς
Ο χυμός ωμής πατάτας θεωρείται σπασμολυτικός και αντιόξινος, ενώ είναι πιθανό να βοηθάει και σε περιπτώσεις ρευματισμών και της ουρικής αρθρίτιδας. Επίσης το ζεστό νερό με πατάτα, που μπορούμε να φτιάξουμε βράζοντας σε 4 φλιτζάνια νερό 1/2 κιλό πατάτες με τις φλούδες τους ώσπου να μείνουν 2 φλιτζάνια, θεωρείται ότι ανακουφίζει μερικά είδη ρευματισμών αλλά και πρηξίματα. Αρκεί απλώς να κάνουμε κομπρέσες με αυτό στα πονεμένα μέρη. Επιπλέον ο χυμός της πατάτας, που μπορούμε να φτιάξουμε περνώντας 2 πατάτες στον αποχυμωτή, πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε περιπτώσεις δυσπεψίας και επίσης ότι η ζεστή ψητή πατάτα δουλεμένη με λάδι και λιωμένη σαν πουρές βοηθάει στην ανάρρωση από το κρυολόγημα.

Μάθετε ότι...
• Αν υποφέρετε από εξανθήματα, ένας τρόπος για να υποχωρήσουν θεωρείται ότι είναι να βάλετε στην πληγή κατάπλασμα από ωμή κοπανισμένη πατάτα.
• Τα επιθέματα ωμής πατάτας φρεσκάρουν το δέρμα, απαλύνουν τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια, ενώ ανακουφίζουν και από τον πονοκέφαλο.
• Η έκθεση της πατάτας στο κρύο αλλοιώνει τα συστατικά της.
• Η πατάτα χρησιμοποιείται για την παραγωγή γλυκόζης και αλκοόλ.

Στην κουζίνα
Η πατάτα είναι μια εξαιρετική τροφή που μπορεί να καταναλωθεί είτε μόνη της (γιαχνί, λαδορίγανη, βραστή ή ψητή με λάδι, βούτυρο ή γιαούρτι και μυρωδικά κ.λ.π.) είτε ως συνοδευτικό σε κρέας, σαλάτες κ.λ.π.

Συμβουλή
Αποφύγετε τις πράσινες πατάτες καθώς και αυτές με φύτρα γιατί περιέχουν σολανίνη, μια ουσία με δηλητηριώδεις ιδιότητες η οποία μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: