Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Έρχονται 10ωρα χωρίς υπερωρίες

 1Ωράριο-λάστιχο χωρίς υπερωρίες, μικρότεροι μισθοί, ακόμη και λιγότερες εισφορές στα ταμεία. Δεν είναι σενάριο, αλλά το επόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθεί η Κυβέρνηση στα εργασιακά.Μετά τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα η Λούκα Κατσέλη (κρίσιμη γιατί θα μπουν οι νέοι όροι) έρχεται και το νέο “πακέτο” αλλαγών.




Πρώτα, πρώτα οι λεγόμενες επιχειρησιακές συμβάσεις με τους μικρότερους μισθούς. Ύστερα καταργείται η....

γραφειοκρατεία (το τελευταίο οχυρό σ' αυτή την περίπτωση) που εμποδίζει τις επιχειρήσεις να αλλάξουν ωράριο στους εργαζόμενους και αντί 8ωρου να δουλεύουν 10ωρο χωρίς όμως να εισπράττουν αμοιβή για επιπλέον χρόνο εργασίας (υπερωρίες).



Ταυτόχρονα και ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πληρώνουν μικρότερους μισθούς, να βάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν επιπλέον τσάμπα έρχεται και τρίτο ... δώρο. Μειώνεται το λεγόμενο “μη μισθολογικό κόστος” των επιχειρήσεων. Κοινώς πέφτει γενικότερα το κόστος για τον εργοδότη και ο εργαζόμενος χάνει και από το μισθό και από τη σύνταξή του.



Στο “παιχνίδι” έχει ήδη μπει ο ΟΑΕΔ που επιδοτεί νέες στρατιές (10.000 για την ακρίβεια) stage στον ιδιωτικό τομέα. Δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να “προσλαμβάνουν” νέους 16 ως 24 ετών με μισθούς λίγο πάνω απ' τα 500 ευρώ το πολύ για έξι μήνες και καλύπτει τις εισφορές τους

Δεν υπάρχουν σχόλια: