Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Ένα "σούπερ μάτι" να μας φυλάει απέκτησε η ΕΛΑΣ

Στην υπερσύγχρονη φαρέτρα της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, μετά τους δίδυμους σούπερ κοριούς, αναμένεται να προστεθεί στις αρχές του νέου έτους και το σούπερ μάτι. Το νέο αυτό «όπλο» θα δώσει τη δυνατότητα στις διωκτικές αρχές να επιφέρουν μεγάλα χτυπήματα στο οργανωμένο έγκλημα, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να «βλέπουν» κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή.




Το νέο ηλεκτρονικό υπερόπλο, το σούπερ μάτι, με τη μορφή ενός ειδικού μηχανήματος θα έχει δυνατότητες διασύνδεσης και παρείσφρησης στους υπολογιστές ύποπτων ατόμων προκειμένου να παρακολουθεί και να καταγράφει σε πρώτο χρόνο ιντερνετικές περιηγήσεις, όπως επίσης όλη την ηλεκτρονική αλληλογραφία, είτε αυτή διεκπεραιώνεται διαμέσου e-mail είτε μέσω chat rooms.



Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες προκειμένου ο συγκεκριμένος εξοπλισμός να υπαχθεί σε ειδικό πρόγραμμα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), το οποίο στο σύνολό του θα αποδώσει στην αστυνομία τελευταίας τεχνολογίας μηχανολογική υποστήριξη με συνολικό κόστος που θα αγγίξει ή θα ξεπεράσει τα 4.000.000 ευρώ. Προεξάρχουσα θέση σε αυτή τη λίστα των νέων προμηθειών κατέχει αδιαμφισβήτητα το σούπερ μάτι, ο ξάδερφος των δίδυμων σούπερ κοριών που έχουν ήδη στα χέρια τους η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική.



Αλλωστε, όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, η ενίσχυση με ένα σύστημα... νόμιμων παρακολουθήσεων των διαδικτυακών σταθμών και συνομιλιών ατόμων που θεωρούνται εχθρικά προς την κοινωνία και την εθνική ασφάλεια αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια υποχρέωση που αναλήφθηκε σε σχετική σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες λίγο καιρό μετά τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις της «Αλ Κάιντα» στις 7 Ιουλίου του 2005 σε τρεις συρμούς του μετρό και σε ένα λεωφορείο στο Λονδίνο.



Βέβαια, όπως συμβαίνει και τώρα με τους σούπερ κοριούς, προαπαίτηση για να προχωρήσει η αστυνομία στην παγίδευση του υπολογιστή ενός υπόπτου είναι η έκδοση σχετικού βουλεύματος για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και αφού προηγουμένως υποβληθεί τεκμηριωμένο αίτημα από πλευράς προανακριτικών αρχών.



Το σούπερ μάτι, σε αντίθεση με τους δίδυμους σούπερ κοριούς που είναι εγκατεστημένοι στις δύο υπηρεσίες που τους χρησιμοποιούν (ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική), θα εγκατασταθεί στην έδρα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για καλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερη διαφάνεια.



Στο ίδιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εντάσσεται και η προμήθεια «αλεξίσφαιρης» ασπίδας που θα χρησιμοποιείται ως αμυντικό μέσο απόκρουσης των επιθέσεων από τους «μάγους» του ιντερνετικού πεδίου, τους γνωστούς χάκερ.





ΟΜΠΡΕΛΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΘΕΣΗ

Οπως έχει γράψει σε παλαιότερο δημοσίευμά της η «Espresso», οι αρμόδιοι αξιωματικοί επιδιώκουν την προμήθεια ενός ειδικού λογισμικού που θα εγκατασταθεί στη νέα διευρυμένη έδρα τους, στον 13ο όροφο του αστυνομικού μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, και το οποίο θα αποτελέσει ομπρέλα ασφαλείας για ακόμη και καταιγιστικής μορφής επιθέσεις από αθέμιτους επιδρομείς.



Με αυτό το υπερ-σύστημα θα παρέχεται η δυνατότητα στην αστυνομία να εντοπίζει την όποια επίθεση τη στιγμή που εξαπολύεται, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα ηλεκτρονικά αντανακλαστικά για την αυτόματη ανύψωση απόρθητων τειχών προστασίας. Ειδικοί αισθητήρες θα ανιχνεύουν την απόπειρα παραβίασης ενός συστήματος και ανεξαρτήτως από το αν πρόκειται για ιστοσελίδα δημόσιου ή ιδιωτικού συμφέροντος θα λαμβάνουν τα απαραίτητα για την απόκρουση αντίμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: