Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η φιλία κάνει καλό, στην υγεία

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, η συνεχής κοινωνική επαφή δεν ωφελεί μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Με βάση αξιόπιστα στοιχεία μάλιστα, οι άνθρωποι που έχουν φίλους είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο σε...


σχέση με τους ανθρώπους χωρίς φίλους.

Αν και το «γιατί» παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα άτομα που έχουν περισσότερους φίλους πιθανόν να προσέχουν περισσότερο τον εαυτό τους, καθώς αναπτύσσουν μια αίσθηση υποχρέωσης απέναντι σε αυτούς που αγαπούν. Η αξία της φιλίας για την υγεία μας πάντως έχει μπει στο «μικροσκόπιο» πολλών επιστημόνων με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Φιλία και γυναικείο στρες

Οι τακτικές συναντήσεις με τις φίλες τους μπορούν γενικά να ανακουφίσουν σημαντικά τις γυναίκες από το στρες που βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε ότι όταν οι γυναίκες έχουν στρες έχουν την τάση να θέλουν να βρεθούν με τις φίλες τους, γεγονός που δεν ισχύει -τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό- για τους άντρες. Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι μετά την επαφή με τις φίλες τους τα επίπεδα του στρες φαίνεται ότι μειώνονται σημαντικά.

Η φιλία αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αναδεικνύει τη σημασία των φιλικών σχέσεων για την υγεία, την ευημερία και τελικά για τη διάρκεια ζωής κάποιου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young της Γιούτα εκτιμούν ότι η ύπαρξη φίλων ισοδυναμεί από άποψη υγείας με το κόψιμο του τσιγάρου, ενώ μπορεί να παρέχει μεγαλύτερα οφέλη και από την άσκηση. Εκτιμάται αντίθετα ότι η απουσία τους ισοδυναμεί με το να καπνίζει κανείς περίπου μισό πακέτο τσιγάρα τη μέρα ή ακόμα και με το να είναι αλκοολικός.

Η φιλία προστατεύει

Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν φίλες έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν σωματικές ενοχλήσεις όσο μεγαλώνουν και λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι φιλικές επαφές ενδέχεται να χαμηλώνουν την πίεση, να βελτιώνουν τον καρδιακό ρυθμό και να κρατούν χαμηλά ακόμα και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Φίλοι: Ο καλύτερος ψυχολόγος

Πολλές είναι οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι οι κοινωνικές επαφές και η ύπαρξη έμπιστων φίλων στη ζωή μας πιθανόν να αποτελούν ασπίδα προστασίας για την κατάθλιψη. Η κοινωνική απομόνωση ή κοινωνική απόσυρση εξάλλου είναι γνωστό ότι αποτελούν συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με κατάθλιψη. Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι φίλοι μπορεί να παίξουν ακόμα και το ρόλο του ψυχολόγου, αφού αποδεικνύεται ότι η ανακούφιση που παίρνει κανείς όταν μοιράζεται έγνοιες και προβληματισμούς είναι σημαντική και άμεση.



Φλώρα Κασσαβέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: