Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Γυναίκες: Οκτώ ιοί προκαλούν τον «καρκίνο του σεξ»

Επιστήμονες εντόπισαν οκτώ τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) οι οποίοι ευθύνονται για περισσότερο από το 90% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως και λένε πως πρέπει να αποτελέσουν τον στόχο της επόμενης γενιάς εμβολίων.


Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες και αναμένεται να κοστίσει εφέτος τη ζωή σε 328.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο.



Στην Ελλάδα, 600 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, ενώ υπολογίζεται ότι ετησίως 250 Ελληνίδες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του.

Για την πρόληψή του κυκλοφορούν ήδη δύο εμβόλια, τα οποία προστατεύουν από δύο από τους οκτώ ιούς, οι οποίοι ευθύνονται για το περίπου 75% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα εμβόλια αυτά συνιστώνται κυρίως για κορίτσια προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, πριν από την έναρξη των ερωτικών επαφών.

Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία 60 ετών από 10.575 κρούσματα διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τα οποία καταγράφηκαν σε 38 χώρες. Διεθνής ομάδα επιστημόνων υπό την δρα Σίλβια ντε Σανζοσέ, από το Καταλανικό Ίδρυμα Ογκολογίας, στη Βαρκελώνη, αναζήτησε ποιοι τύποι των ιών HPV προκάλεσαν τη νόσο.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Lancet Oncology», καταδεικνύουν τους δύο γνωστούς τύπους – τον 16 και τον 18 – συν τους τύπους 45, 33, 31, 52, 58 και 35. Οι τύποι αυτοί αναγράφονται με τη συχνότητα της εμφάνισής τους (ο 16 προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα και ο 35 τα λιγότερα). Όλοι μαζί οι τύποι αυτοί, ευθύνονταν για εννέα στα δέκα κρούσματα καρκίνου που αναλύθηκαν.

Οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων μεταδίδονται με τις σεξουαλικές επαφές και είναι περισσότεροι από 118, οι 40 εκ των οποίων προσβάλλουν την γεννητική οδό και οι 12 είναι καρκινογόνοι.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν, κατά την δρα ντε Σανζοσέ, την άποψη ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί με τα υπάρχοντα εμβόλια, αλλά και με την δεύτερη γενιά αντι-HPV εμβολίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: