Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

παραταση ζωης

Ένα νέο εμβόλιο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αυξάνει κατά 8 μήνες το προσδόκιμο ζωής για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο στον εγκέφαλο. Το εμβόλιο καταστρέφει τα πιο επιθετικά καρκινικά κύτταρα 




Μίκα Κοντορούση



Δημοσιεύτηκε: Οκτώβριος 05 2010 15:04 Ενημερώθηκε: Οκτώβριος 05 2010 15:10





Σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται σε εργαστήρια Αμερικανών επιστημόνων εμβόλιο που υπόσχεται αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο στον εγκέφαλο. Από επιστημονική έρευνα αποδείχτηκε ότι ο μέσος όρος ζωής αυξήθηκε από 6,3 μήνες για όσους δεν είχαν πάρει το εμβόλιο σε 14,2 μήνες για τους εμβολιασμένους.



Το εμβόλιο στοχεύει σε ένα επιθετικό καρκινικό γονίδιο, το EGFRvIII, το οποίο τροφοδοτεί την ανάπτυξη του γλοιοβλαστώματος. Η μελέτη που ήταν μικρού εύρους έδειξε ότι το εμβόλιο μπορεί να επεκτείνει από 15 σε 26 μήνες κατά μέσο όρο τον αναμενόμενο χρόνο επιβίωσης των ασθενών. Όλοι οι συμμετέχοντες στα πειράματα, είχαν προηγουμένως κάνει χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία.



Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο μπορεί να καταστρέφει τα πιο επιθετικά καρκινικά κύτταρα, ενεργοποιώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.



Το γλοιοβλάστωμα είναι η πιο συνήθης μορφή καρκίνου του εγκεφάλου και η πιο θανατηφόρα, ιδίως αν συνοδεύεται από την παρουσία του γονιδίου EGFRvIII, το οποίο ωθεί στην ανεξέλεγκτη επέκταση των καρκινικών κυττάρων και στην εξάπλωση νέων όγκων στον εγκέφαλο.



Η πρόγνωση είναι δυσοίωνη για τον πάσχοντα, ο οποίος κατά μέσο όρο έχει περιθώριο επιβίωσης λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αρχική διάγνωση.



Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων στο πείραμα ήταν μικρός, θα πρέπει να γίνουν νέες μεγαλύτερου εύρους μελέτες, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, το οποίο έχει την ονομασία CDX-110 ή Rindopepimut.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: