Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΛΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΗΣΟΥΝ

Απαραίτητη η ελευθερία της έκφρασης


Έκπληξη θα προκαλέσει σε πολλούς η τοποθέτηση του κινέζου πρωθυπουργού αναφορικά με την ελευθερία έκφρασης και την ελεύθερη χρήση του ιντερνέτ. Μερικές από τις τοποθετήσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είναι οι εξής:



«Πιστεύω ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι απαραίτητη για όλες τις χώρες, τις αναπτυσσόμενες αλλά και αυτές των οποίων (η οικονομία) είναι ισχυρή».



«Λέω συχνά ότι θα πρέπει όχι μόνο να αφήσουμε το λαό να έχει ελευθερία στην έκφραση αλλά επίσης να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα του επιτρέπουν να κριτικάρει τις ενέργειες της κυβέρνησης, κάτι που είναι ακόμη πιο σημαντικό».



«Μόνο όταν θα υπάρχει επίβλεψη και κριτικός έλεγχος από το λαό η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κάνει ακόμη καλύτερα τη δουλειά της».



«Διαβάζω πικρές κριτικές για τις ενέργειες της κυβέρνησης αλλά και εγκώμια».



Είναι γνωστό τοις πάση ότι οι επικρίσεις των ξένων παρατηρητών οι οποίοι καταγγέλλουν το Πεκίνο για λογοκρισία σε πολλές ιστοσελίδες είναι πολλές.



Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι μια χώρα 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων ενώ 400 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Ίντερνετ και 800 εκατομμύρια διαθέτουν κινητό τηλέφωνο.



Τέλος να σημειώσουμε ότι έκπληξη θα αποτελέσει επίσης η αποκάλυψη του Γουέν Τζιαμπάο ότι ένα από τα βιβλία που παίρνει στα ταξίδια μαζί του είναι η «Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων» του Σκοτσέζου οικονομολόγου του 18ου αιώνα Άνταμ Σμιθ. Μέγας είσαι κύριε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: