Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αλκοολισμός: Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στο ποτό;

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία ποτηράκια αλκοόλ δεν φτάνουν για κάποιους άνδρες! Επιστήμονες έρχονται να δώσουν επιτέλους μία εξήγηση... στο γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στο ποτό, σε σχέση με τις γυναίκες. Οπως επισημαίνουν μάλιστα, το λεγόμενο ισχυρό φύλο έχει διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξει στον αλκοολισμό.




Ολα γίνονται για την ευχαρίστηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, που κατόπιν σχετικής μελέτης υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι άνδρες ψάχνουν την απόλαυση στον πάτο ενός ποτηριού! Ενα ποτήρι κρασιού ή μπίρας θα φέρει επιπλέον απόλαυση, ωστόσο ο πότης δύσκολα αντιστέκεται στο επόμενο ποτηράκι! Παρ’ όλα αυτά, όπως απεδείχθη κατά την επιστημονική έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, το αλκοόλ δεν επιδρά το ίδιο στις γυναίκες, με αποτέλεσμα οι περιπτώσεις γυναικών με εθισμό στο ποτό να είναι σπανιότερες.



Για όλα φταίει η ντοπαμίνη! Κατά τη διάρκεια της πειραματικής διαδικασίας, οι επιστήμονες, με τη βοήθεια της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων ανέλυσαν τις επιδράσεις αλκοολούχων και μη ποτών στον εγκέφαλο γυναικών και ανδρών. Σκοπός ήταν να μετρηθεί η ποσότητα της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Ως γνωστόν, η χημική ουσία έχει πολλαπλή λειτουργία στον εγκέφαλο, ενώ απελευθερώνεται μετά από εμπειρίες που μας ευχαριστούν ή μας χαλαρώνουν, όπως το σεξ και τα ναρκωτικά.



Παρά το γεγονός λοιπόν ότι όλα τα άτομα -ανεξαρτήτως φύλου- είχαν καταναλώσει τις ίδιες ακριβώς ποσότητες, τα ποσοστά ντοπαμίνης που είχαν απελευθερωθεί στον ανδρικό οργανισμό ήταν μεγαλύτερα από αυτά των γυναικών. Συγκεκριμένα, τα επιπλέον... αποθέματα ντοπαμίνης στον ανδρικό εγκέφαλο εντοπίστηκαν στην περιοχή του κοιλιακού ραβδωτού, το κέντρο του εγκεφάλου, δηλαδή, που είναι υπεύθυνο για την ευχαρίστηση, την ενίσχυση και τη διαμόρφωση εθισμών, φυσικά! Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας θα βοηθήσουν τώρα στη γενικότερη μελέτη του φαινομένου του αλκοολισμού που βασανίζει



Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Αλκοολισμός: Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στο ποτό; http://24wro.blogspot.com/2010/10/blog-post_32.html#ixzz12yhAaNa2

Δεν υπάρχουν σχόλια: