Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Νεκρά ψάρια στον Δούναβη

Η πλημμύρα της τοξικής κόκκινης λάσπης που προκλήθηκε από ένα βιομηχανικό ατύχημα στην Ουγγαρία άρχισε να επηρεάζει το οικοσύστημα στο κύριο σκέλος του Δούναβη, όπου πολλά νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο περιφερειακός επικεφαλής των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των καταστροφών, Τιμπόρ Ντόμπσον.




"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε εντοπίσει σποραδικές απώλειες ψαριών, είναι αλήθεια, στο κεντρικό σκέλος του Δούναβη", δήλωσε ο Ντόμπσον..



"Τα νεκρά ψάρια έχουν παρατηρηθεί εκεί όπου ο ποταμός Ρααμπ χύνεται στο Δούναβη. Δεν αντέχουν σε ένα ΡΗ που φθάνει στο 9,1", πρόσθεσε. Το κανονικό ποσοστό των αλκαλίων είναι 8 σε μια κλίμακα μέχρι 14.









Σύμφωνα με τηλεγραφήματα, τα δείγματα νερού που εξετάσθηκαν στη συμβολή του ποταμού Ράμπα με τον Δούναβη έδειξαν ότι το επίπεδο των αλκαλικών ενώσεων είναι ελαφρά υψηλότερο από το κανονικό, ανάμεσα στο 9,96% και στο 9,07%, ενώ η κανονική τιμή τοποθετείται στο 8%.











O περιφερειακός επικεφαλής των ουγγρικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των καταστροφών Τίμπορ Ντόμπσον δήλωσε ότι "ο Μάρτσαλ καταδικάστηκε σε θάνατο όταν η κόκκινη λάσπη που μετέφερε το ρυάκι Τόρνα τον κατέκλυσε", διευκρίνισε αναφερόμενος στον ποταμό αυτόν ο οποίος επλήγη άμεσα από την κόκκινη τοξική λάσπη που διέρρευσε από το εργοστάσιο αλουμινίου του Αζκα, στη δυτική Ουγγαρία.



"Προσπαθήσαμε να μειώσουμε το επίπεδο των αλκαλικών ενώσεων στον Μάρτσαλ σε πολλά σημεία με γύψο και οξύ, αλλά ήταν μάταιο".



Πλέον, η μόλυνση από τη λάσπη απειλεί άμεσα έξι χώρες νότια της Ουγγαρίας, οι οποίες βρέχονται από τον Δούναβη: Ρουμανία, Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία, Μολδαβία και Ουκρανία.











Τα συνεργεία ρίχνουν τόνους ασβέστη σε παραποτάμους, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν ή έστω να επιβραδύνουν αυτό που πλέον μοιάζει αναπόφευκτο.



Οι επιστήμονες θεωρούν πως για να αποτραπούν οι µακροπρόθεσµες συνέπειες, θα πρέπει στη µολυσµένη περιοχή να αφαιρεθεί από την επιφάνεια του εδάφους στρώµα πάχους δύο εκατοστών.



Η διαρροή θεωρείται το χειρότερο χηµικό ατύχηµα στην ιστορία της Ουγγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: