Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ

Share Εάν κάποτε έλεγαν ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε να παράξει ενέργεια από τα... περιττώματά του, στην καλύτερη περίπτωση εκείνοι οι οποίοι το υποστήριζαν είτε θα θεωρούνταν παράλογοι είτε στη χειρότερη βλάσφημοι! Να όμως που τελικά αυτοί οι Βρετανοί είναι τρελοί και έτσι η θεωρία εφαρμόζεται πιλοτικά και στην πράξη.



0 σχόλια




Στέλιος Μπαμιατζής



Δημοσιεύτηκε: Οκτώβριος 05 2010 23:20 Ενημερώθηκε: Οκτώβριος 05 2010 23:14





Πριν λίγο καιρό είχαν δημοσιοποιηθεί οι πρώτες έρευνες για τη χρησιμοποίηση των περιττωμάτων ως βιοκαύσιμο.



Οι κάτοικοι της μικρής πόλης Ντίντκοτ, λίγα χιλιόμετρα νότια της Οξφόρδης, έγιναν οι πρώτοι Βρετανοί οι οποίοι ζεσταίνονται χάρη στα ίδια τους τα περιττώματα.



Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου οι ενεργειακές ανάγκες εκατοντάδων νοικοκυριών θα καλύπτονται στο εξής από βιοαέριο το οποίο παράγεται από βοθρολύματα και φτάνει στα σπίτια μέσω του εθνικού δικτύου.



Είναι μία ακόμα προσπάθεια της Βρετανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία παράγονται από το μαγείρεμα και τη θέρμανση.



Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:



από το σπίτι, τα τα λύματα πηγαίνουν πρώτα σε ειδικές δεξαμενές. Στη συνέχεια, τα στερεά τμήματα υπόκεινται σε μια διαδικασία που ονομάζεται αναεροβική χώνευση, δηλαδή στη διάσπαση των βακτηριδίων σε βιοδιασπώμενα υλικά προκειμένου να παραχθεί αέριο. Ακολουθεί ο καθαρισμός του αερίου, το οποίο τελικά διοχετεύεται στο δίκτυο και από εκεί στα σπίτια.



Ένα πρώτο πρόβλημα πάντως είναι ο χρόνος που διαρκει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικσία καθώς από τη στιγμή που θα τραβηχτεί το καζανάκι μέχρι τα περιττώματα να επιστρέψουν στο σπίτι σε αέρια μορφή, μεσολαβούν περίπου 20-25 ημέρες.



Σύμφωνα με το Μάρτιν Όριλ της British Gas, πρόκειται για ένα εύλογο βήμα στην κατεύθυνση των ενεργειακών στόχων που έχει θέσει η Βρετανία. Κάλεσε δε τους πελάτες του ομίλου να μην αισθάνονται αηδία, αλλά υπερηφάνια για τη συμμετοχή τους σε αυτήν την προσπάθεια.



"Δεν θα διαπιστώσουν καμία διαφορά καθώς αυτή η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας δεν έχει οσμή και οι εγκαταστάσεις για την παροχή του αερίου είναι ήδη έτοιμες", είπε ο Όριλ.



Το σχέδιο μαλιστα δεν σταματαει στο μικρό Ντίντκοτ.



Το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες πόλεις της Βρετανίας, εάν εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, καθώς η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί την προσπάθεια δαπανηρή συγκριτικά με τα οφέλη που αποφέρει και αυτό είναι το δεύτερο πρόβλημα στην εφαρμογή του σχεδίου.



Μέχρι το 2020, η Βρετανία καλείται να καλύπτει το 15% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές.

Text

Δεν υπάρχουν σχόλια: